To doskonały przysmak na zimowe wieczory, jako przekąska do pracy, na przyjęcie i jako dodatek do wędlin lub serów.
Zrobiłam dziś po raz pierwszy sama i zachwyciłam się smakiem.

Pasta z czerwonej papryki i suszonych pomidorów nie wymaga długiego przebywania w kuchni, a efekt końcowy naszych starań jest naprawdę powalający na kolana.

Czas przygotowania: 50-60 minut

Koszt: 18 zł

Składniki:

składniki

  •  3 jędrne papryki
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 1 łyżeczka dobrego octu balsamicznego
  • Zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz do smaku
  • Nieco zielonego szczypiorku z cebuli dymki

Przygotowanie pasty z pomidorów i papryki

Najpierw nagrzej piekarnik do temp. 220 stopni. Papryki przekrój na cztery części i oczyść z nasion.
Odsącz suszone pomidory na ręczniku papierowym aby wtedy, gdy będziesz je dodawać nie były zbyt nasączone oliwą.
Cebulę obierz i przekrój na cztery części. Czosnek obierz.
Najpierw na blachę metalową połóż papier pergaminowy. Na tak przygotowaną brytfannę połóż paprykę, natrzyj ją oliwą i połóż skórką do góry, dołóż do tego cebulę.

Włóż do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach wyjmij brytfannę z papryka i cebulą i dołóż czosnek. Włóż na 10-15 minut ponownie do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw warzywa do ostygnięcia. Następnie obierz paprykę ze skórki, pokrój w grubą kostkę paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj do tego pokrojone suszone pomidory i pokrojony szczypior z cebuli dymki.
Wszystko razem należy zblendować w dość wysokim naczyniu, a następnie dodać do zblendowanych warzyw ocet balsamiczny i przyprawy do smaku.

blendowanie

Pastę robiłam razem z córką i jak widać jest to dziecinnie proste…:)

wiki

Ja zrobiłam pikantną pastę dlatego dodałam więcej pieprzu i chili. Każdy jednak doprawia pastę wedle własnego gustu.

gotowe
Smacznego.