O grzybku tybetański pierwszy raz przeczytałam w Internecie na blogu świat natury u Dark Lady i tam zainspirowałam się dalszymi poszukiwaniami.
Historia cudownego grzybka zaczyna się w górach Kaukazu. Został odkryty przez przypadek przy produkcji zsiadłego mleka. Grzybek kefirowy i napój z niego przyrządzany był stosowany od wielu setek lat przez mnichów  z Tybetu zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce.

Co to jest Grzybek Tybetański

Grzybek tybetański zwany potocznie kefirkiem, wyglądem przypomina różyczki kalafiora tylko w miniaturze. Są to symbiotyczne kolonie bakterii i drożdży utrzymane w kefiranie, substancji spajającej strukturę ziarna kefirowego.
Przy jego pomocy można przygotować pyszny i zdrowy kefirowy napój.

 

Zdrowotne właściwości grzybka tybetańskiego

O zdrowotnych właściwościach tego napoju możecie przeczytać na wielu blogach. Sporej dawki informacji dostarcza blog  poświęcony właśnie temu tybetańskiemu cudowi natury http://grzybektybetanski.pl/.
Generalnie jest on lekiem na całe zło, podobno nawet powstrzymuje rozwój komórek rakowych.
Właściwości lecznicze grzybka:
• reguluje przemianę materii, zapobiega zaparciom
• obniża poziom złego cholesterolu
• wspomaga leczenie serca
• wytwarza naturalne antybiotyki, leczy stany zapalne
• hamuje wzrost komórek rakowych
•  leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy
• łagodzi skutki stresu, eliminuje zmęczenie, wyczerpanie
• zwiększa libido
• opóźnia proces starzenia się komórek
• pomaga walczyć z bezsennością
• zewnętrznie: pomaga na oparzenia słoneczne
• dostarcza wielu witamin”

Kuracja grzybkiem tybetańskim

Kurację grzybkiem stosuje się przez 3 tygodnie, pijemy go najlepiej przed snem. Po tym czasie robimy sobie przerwę około dwóch tygodni. Przerwy powodują iż substancje lecznicze działają lepiej . Cykl taki możemy powtarzać przez dłuższy okres czasu, nawet parę lat.

Grzybek tybetański Jak hodować ?

• do szklanego słoika wkładamy 2 łyżeczki grzybka
• grzybka zalewamy szklanką zwykłego nieprzegotowanego mleka
• przykrywamy słoik gazą i odstawiamy na 24 h
• Grzybka odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Powtarzamy cykl.
Grzybek rozrasta się bardzo szybko. WAŻNE!!! Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów – jedynie plastikowe i szklane!

Grzybek Tybetański w Kosmetyce

W kosmetyce grzybek jest stosowany od wielu lat i pozwala zachować młodość na dłużej :)

Kąpiele :
Kąpiele z grzybkiem to doskonały sposób na walkę z grzybicą czy łuszczycą.

Maseczki:
Maseczki z grzybka dostarczają cerze wszelkich niezbędnych składników. Cera jest  gładka i odżywiona. Można go łączyć z innymi owocami tworząc  papkę, którą nakładamy na twarz i dekolt i pozostawiamy aż do zaschnięcia. Następnie zmywamy ciepłą wodą.
Włosy:
Szklankę kefiru z grzybka wymieszać z łyżeczką drożdży i łyżeczką miodu.
Nałożyć na włosy, po 15 minutach spłukać i umyć szamponem.
Paznokcie:
Doskonale działa na paznokcie. Wystarczy przygotować napar z rumianku i dodać do niego  1/2 szklanki kefiru z grzybka. W tak przygotowanym naparze zanurzamy dłonie na 15 minut.
Peeling  do ciała
Szklankę kefiru zmieszać ze szklanką gruboziarnistego cukru. Powstałą papkę wmasować w całe ciało. Spłukać letnią wodą.

Grzybek tybetański – przeciwwskazania

1. nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
2. nadużywanie alkoholu
3. stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
4. osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
5. ciąża – nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem

Gdzie kupić Grzybek Tybetański

Można go bez problemu zakupić w intrenecie min. przez stronę poświęconą temu cudownemu „wynalazkowi”
Bibliografia:
• http://wieczniemloda.com/grzybek-tybetanski-przepis-wlasciwosci-i-przeciwwskazania-grzybek-tybetanski-hodowla-krok-po-kroku-2897
• http://grzybektybetanski.pl/