Gdy znalazłam przepis na tę sałatkę na blogu Joli wiedziałam, że będzie pyszna i że muszę ją zrobić. Bardzo lubię soczewicę, awokado wręcz uwielbiam, nie wspominając już o suszonych pomidorach. Takie trio musi być wyśmienite i nie myliłam się – Jest pyszna.
Super pasuje na niedzielne śniadanko np. z jajkiem na miękko :) lub na przyjęcie albo jako sałatka do pracy.

Czas przygotowania: 10 minut
Gotowanie:  20 minut
Stopień trudności: łatwe
Cena: 10 zł

soczewica2

Składniki:

Składniki podstawowe:

  • Czarna soczewica / pół szklanki
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • Suszone pomidory w oleju/ około 9 szt.
  • Awokado

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • Czarny sezam
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ( na ogół jest to około 20 minut ). Zalać zimną wodą i pozostawić na sitku.
  • Cebulkę pokroić i przesmażyć na oliwie z oliwek aż zmięknie.
  • Do cebulki dodać pokrojone w kostkę pomidory i wyciśnięty przez praskę czosnek i razem przesmażyć około 2 minut.
  • Dodać soczewicę i jeszcze chwilkę smażyć. Odstawić do ostygnięcia.
  • Awokado pokroić w kostkę i skropić odrobinę sokiem z cytryny.
  • Przygotować sos.
  • Wszystkie składniki  połączyć, doprawić solą i pieprzem i polać sosem.
  • Udekorować natką pietruszki i sezamem.

soczewica5
Smacznego !!!
Inspiracja pochodzi z blogu Jola’s Cooking: http://jolascooking.com/przepisy/2014/3/3/saatka-z-czarnej-soczewicy-suszonych-pomidorw-i-awokado?rq=czarna%20soczewica