Sałata rzymska jest najstarszą z sałat używaną w kuchni, jednak do Polski przywędrowała dopiero w XVI w. W starożytnym Egipcie uprawiana była początkowo głównie ze względu na swoje walory lecznicze. Szybko jednak trafiła na stoły Egipcjan ( choć nie jestem pewna czy wszyscy jedli przy stołach :)).

Co do właściwości leczniczych… to zawiera witaminę B1, B2, PP oraz C. Bogata w magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo.

W Polsce dopiero od niedawna ponownie powraca do łask. Najbardziej znany sposób przyrządzania sałaty rzymskiej, to chyba sałatka Cezara. Ja jednak dzisiaj prezentuję sałatę rzymską, jako smakowitą przystawkę do obiadu. Wspaniale smakuje z pieczonym lub grillowanym mięsem.

Czas przygotowania: 10 min. Marynowanie: 2 h

Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki podstawowe:

Sałata rzymska

Zalewa:

1 pomarańcza / sok
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
Do dekoracji:

Świeży koperek

Przygotowanie:

Sałatę przekroić na pół.
Wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody na 3 minuty.
Wymieszać składniki zalewy.
Sałatę przełożyć do miseczki i zalać zalewą.
Wstawić do lodówki na 2 h.

Pamięci Christophera:
http://edicook.blogspot.com/2014/03/marynowana-salata-rzymska.html
Przepis pochodzi z blogu Christophera. Jego przepisy zawsze były dla mnie inspiracją. Odszedł nagle w grudniu 2014 r.