Dzisiejszy wpis to pomysł na wykwintny, zdrowy i niedrogi obiad.
To co dzisiaj zaproponujemy jest klasyczną odmianą potraw z kurczakiem. Aby obiad prezentował się ładnie na stole, doskonale smakował i nie wszedł nam w boczki kluczem jest kombinacja kilku składników.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas całkowity razem z pieczeniem: 1 godzina
Koszt potrawy na około 4 osoby : 24 zł

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 pęczek kopru zielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 brokuł
  • Kasza pęczak owsiana: 2 saszetki
  • 1 średnia cebula
  • ¼ kostki masła
  • Pieprz cytrynowy do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie kurczaka w koperku:

Pierś z kurczaka doprawiam solą, pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i kroję na około 8 kawałków. Następnie rozgrzewam mocno patelnię teflonową z niewielką ilością oleju i obsmażam z każdej strony, tak aby zamknąć pory. Następnie przekładam kawałki piersi z kurczaka na folię aluminiową i obsypuje je posiekanym świeżym koprem i wstawiam do piekarnika na około 30 minut. W ten sposób piersi z kurczaka z zielonym koprem będą soczyste i smaczne.
W czasie, gdy pierś będzie piekła się w piekarniku przygotowuje pieczarki

Przygotowanie pieczarek ze śmietaną na maśle:

pieczarki
Cebulę kroję w plasterki i smażę na oleju, tak aby się zeszkliła.  Pieczarki myje i kroję na plastry. Rozgrzewam drugą patelnię i rozpuszczam ¼ masła. Kolejnym krokiem jest dodanie pieczarek, posypanie solą i pieprzem oraz na koniec duszenie ich na maśle. Gdy pieczarki są już miękkie dodajemy do nich zeszkloną cebulę i pieczemy. W tym czasie, gdy pieczarki się duszą rozrabiamy 4 łyżeczki gęstej śmietany 18% z dwoma łyżkami wody w szklance, dokładnie wymieszamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy wszystko i mamy już gotowe pieczarki.
Do osolonej wrzącej wody wrzucamy 2 saszetki owsianej kaszy pęczak. Gotujemy około 20 minut, aż kasza będzie miękka.

W drugim garnku gotujemy brokuł. Musimy uważać aby brokuł gotował się około 5 minut. W przeciwnym razie będzie za miękki.
Na koniec bardzo ważny etap obiadu, a mianowicie odpowiednie ułożenie na talerzu.
Gdy mamy już wszystkie składniki potrawy  przystępujemy do ułożenia składników potrawy. Układamy brokuł, posypujemy go płatkami migdałów. Potem układamy kaszę pęczak i wyjętą z piekarnika  pierś z kurczaka. Na koniec dodajemy ciepłe pieczarki w sosie śmietanowym
Teraz już tylko dobieramy do tego dobre lekkie wino i nasz wykwintny obiad jest gotowy
Za niewielkie pieniądze otrzymujemy smaczny i estetyczny obiad, który można zaserwować naszej rodzinie lub znajomym. Na pewno nie powstydzimy się za zaserwowany smak i wygląd.

główne