Cebulaki -pierogi inne niż wszystkie

Pierogi zapiekane w piecyku to potrawa, która wyśmienicie smakuje, jest prosta w przygotowaniu , doskonale się prezentuje i  na nasze szczęście jest tania. Ma jedną wadę. Zajmuje trochę czasu. Ja decydując się na cebulaki proszę moje małe gwiazdy o pomoc. Jest dobra zabawa, spędzanie czasu i dużo szybciej są zrobione.


Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut
Koszt : 11 zł dla 4 osobowej rodziny

Składniki ciasta na pierogi:

  • 0,5 kg sera białego
  • 0,25 kg margaryny miękkiej w kostce
  • O,5 kg maki pszennej
  • Sól do smaku

Farsz do pierogów:

  • 3 cebule
  • 6 pieczarek
  • Pietruszka natka
  • Pieprz cytrynowy do smaku
  • Papryka

IMG_3184

Przygotowanie pierogów z cebulką

Najpierw przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od rozdrobnienia sera białego na stolnicy na małe kawałeczki. Następnie dodajemy pokrojoną w małe kostki margarynę. Margaryna musi być miękka, aby łatwo nam było wyrobić ciasto. Do tego dodajemy mąkę i sól do smaku. Ciasto szybko wygniatamy, tak aby stało się elastyczne.
Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy z ciasta kółka. Na kółka nakładamy farsz i zawijamy tak jak wszystkie pierogi.

 

Jak robimy farsz do pierogów?

Cebulę kroimy na półksiężyce na maśle i dodajemy do tego pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i papryką. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Gdy farsz trochę przestygnie faszerujemy nim pierogi. Zaklejone pierogi kładziemy na blachę wysmarowaną masłem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Zwykle wystarczy im 20 minut. Pierogi możemy też piec na papierze pergaminowym.

IMG_3205