Bataty znane inaczej jako słodkie ziemniaki pojawiły się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie powoli zaczynają gościć na naszych stołach a ich słodki smak i coraz większa dostępność spowodował, że zaczynamy się do nich przekonywać.

Warto zaznaczyć, iż Bataty mają dużo więcej wartości odżywczych niż nasze rodzime ziemniaczki.
Dla tych co nie znają i chcą się przekonać polecam super prosty i szybki przepis na pieczone bataty.
Są doskonałym dodatkiem do mięs.
Czas przygotowania: 25 minut
Pieczenie:  20 minut
Stopień trudności: łatwe
Cena: 8  zł

DSC_1205

Składniki podstawowe:

  • Bataty
  • Zioła
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Bataty obrać i pokroić na grube plastry
  • Wymieszać z oliwą oraz ulubionymi ziołami
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bataty
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec około 20 minut.
  • Podawać posypane np. Natką pietruszki

DSC_1148

Smacznego !!!

DSC_1164