To bardzo wykwintna potrawa, która zadowoli podniebienia smakoszy. Uwielbiam kaczkę pod różnymi postaciami. Kacze udka w pomarańczach doskonale prezentują się na talerzu i na pewno zachwyca naszych domowników lub gości.

To doskonały wybór, gdy zapraszamy gości.

Czas przygotowania kaczki:

Czas przygotowania: 15 minut
Czas razem z pieczeniem:  1 godzina i 45 minut

Koszt : dla 4 osób około 30 zł

Składniki :

IMG_3042
• 4 udka kacze
• 2 lub 3 pomarańcze
• 2 jabłka
• Pieprz zwykły czarny
• Sól i szczypta cukru
• Kawałek świeżego imbiru
• 1 limonka
• Pieprz cytrynowy
• Szczypta majeranku
• Wino półwytrawne (1 szklanka)
IMG_3043

Wykonanie

 

IMG_3052
Udka umyj i natrzyj solą pieprzem zwykłym, cytrynowym. Obsmaż je następnie  oleju z dwóch stron tak aby je lekko zarumienić. Pomarańcze i jabłka umyj i pokrój na ósemki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Kacze udka przełóż pomarańczami, jabłkami, limonką pokrojoną  w plastrach i posyp imbirem, majerankiem. Imbir obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na koniec zalej 0,5 szklanki półwytrawnym winem. Drugie 0,5 szklanki wina zostaw na polanie kaczki w trakcie pieczenia. Tak po około 30 minutach możesz ponownie polać kaczkę, chyba że będziesz uważała że to co jest już wystarczy. Wszystko zależy od smaku, który chcesz uzyskać.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1,5 godziny. Cały czas kontroluj mięsko, aby nie przypalić. Udka musza być jednocześnie soczyste i kruche.
Smacznego