Ośmiornica…cóż ani nazwa ani wygląd nie zachęca do konsumpcji. A jednak uwierzcie, że ten drapieżny głowonóg, powszechnie dostępny i stosowany w krajach śródziemnomorskich jest naprawdę pyszny. Mięciutkie i aromatyczne mięsko wspaniale współgra z sałatką typu greckiego. Może być ciekawą przekąską na kolację we dwoje lub jako ciekawostka stołu na domowym przyjęciu.


Niestety wadą jest cena…Mimo, iż aktualnie sklepy Biedronki :) zapewniły nam możliwość zakupu i spróbowania swoich sił w przyrządzaniu tego nietypowego w polskiej kuchni „zwierzaczka” w nieco niższej cenie to jednak… Koszt jednej mrożonej ośmiorniczki w Biedronce to około 30 zł. Mimo, iż wygląda okazale to po ugotowaniu staje się… no właśnie… ewentualnie przystawką ale raczej nie obiadem. Na obiad to przynajmniej dwie  :) a to już znacznie podraża koszty.
Warto jednak spróbować, bo nie jest to tak, że dwie osoby tą jedną zupełnie się nie najedzą :). Dodatkowym argumentem przemawiającym jest fakt, iż ośmiorniczki są już oczyszczone i nie trzeba stosować „wymyślnych” metod aby głowonoga przygotować na zdatnego do spożycia :).

DSC_0677
Czas przygotowania:  1,5 godziny
Stopień trudności:      średnie
Cena:                             około  45 złotych

Składniki:

  • Ośmiornica
  • Zalewa do  gotowania: Woda,  2 szklanki białego wina wytrawnego , 2 cytryny, 2 ząbki czosnku, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
  • Marynata: oliwa z oliwek, czosnek, pieprz

Sałatka

  • Sałata lodowa
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ser feta
  • Sos do polania: Oliwa z oliwek, sól, pieprz, ocet winny, zioła ( oregano, tymianek)

Przygotowanie

  • Ośmiornicę należy oczyść i umyć. Na szczęście te mrożone są już oczyszczone i pozostaje nam tylko wyjąć czarny kolec. W intrenecie można znaleźć sporo instrukcji w tym temacie. Czarny kolec wychodzi bardzo prosto, wystarczy go dosłownie wypchnąć palcem.
  • Zagotować zalewę z podanych składników. Jedną cytrynę pokroić w krążki z drugiej sok wycisnąć. Dodać ośmiornicę. Ośmiornicę gotujemy   około 45 minut. Gotujemy tak naprawdę tak długo aż będzie miękka, dlatego należy ją sprawdzać co jakiś czas widelcem, może być to bowiem mniej lub więcej czasu.
  • Gdy będzie miękka, poczekać aż ostygnie i nasmarować marynatą do grillowania.
  • Przygotować sałatkę.
  • Ośmiornicę grillować około 5-7 minut tak aby się zrumieniła z każdej strony.
  • Podawać na sałatce.

Smacznego !!!

Inspiracja pochodzi z blogu: Rozkosze-stołu:  http://rozkosze-stolu.blogspot.com/2014/09/osmiornica-z-grilla.html