Jeśli szukacie inspiracji na niekonwencjonalną kolację lub niedzielny obiad w zupełnie wariackiej wersji to właśnie to danie jest dla Was. Bardzo pyszne, bardzo proste, bardzo szybkie w przygotowaniu i  bardzo niestandardowe w podaniu. Pochwały gwarantowane :).


Inspiracja pochodzi oczywiście od mojego idola Jamiego Olivera. Nie muszę przypominać, iż jestem jego mega fanką, wprost uwielbiam go. Przepis trochę zmodyfikowany w stosunku do oryginału ale nie wiele.
Gorąco polecamy.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Cena: około 35 złotych

Składniki:

  • Filet z kaczki
  • Przyprawa chińska pięć smaków, sól, pieprz
  • Papryczka chili
  • 2 dymki
  • Garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

 

  • Makaron nitki
  • Sałata lodowa
  • Olej sezamowy
  • 4 łyżki sosu hoisin
  • 4 limonki
  • Ząbek  czosnku
  • Kilka rzodkiewek
  • Kiełki
  • Oliwa z oliwek

DSC_1365

Przygotowanie

  • Ugotować makron. Gdy będzie ugotowany wymieszać z łyżką oleju sezamowego.
  • Kaczkę pokroić w kostkę. Posypać przyprawą pięć smaków, solą i pieprzem. Usmażyć na patelni często mieszając. Pod koniec smażenia, odlać nadmiar tłuszczu i dodać pokrojone orzechy, dymkę, papryczkę chili, oraz sezam. Chwilkę razem smażyć i na koniec skropić miodem.

DSC_1369

  • W miseczce rozrobić sos hoisin z sokiem z limonek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Sałatę lodową przekroić, wyciąć głąb i ułożyć miseczki.
  • W miseczkach ułożyć makaron, kaczkę z dodatkami. Całość posypać rzodkiewką, kiełkami, i zieleninką i polać sosem.

Jeść … rączkami, jak hamburgera, kebab itp. :).

DSC_0032
Smacznego !!!